Jakie produkty warto włączyć do codziennej diety?

Jakie produkty warto włączyć do codziennej diety?

brak ocen

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie stało się bardzo popularne. Propagowane jest zwłaszcza przez współczesnych influencerów. Każdy chce mieć zdrowy organizm, ale także dobrze wyglądać i się czuć. Doskonałe efekty można osiągnąć poprzez zastosowanie odpowiedniej diety. Zmiany nawyków warto rozpocząć od wprowadzenia zdrowych elementów diety. Mogą to być pojedyncze składniki o prozdrowotnym działaniu. Poniżej kilka przykładów.

Jaki jest wpływ imbiru na nasze zdrowie? 

To jest gatunek rośliny, która gromadzi cenne dla zdrowia właściwości lecznicze. Powinno się go stosować, kiedy próbujesz zwalczyć stany zapalne dróg oddechowych. Ma również właściwości pomagające przy objawach choroby lokomocyjnej. Świetnie sprawdza się też przy wspieraniu leczenia różnych przeziębień albo grypy.  Imbir pomaga także w łagodzeniu bolesnych miesiączek! Można go stosować na dużo sposobów. Jako dodatek do potraw, jako wywar albo nalewkę. Nasza propozycja to zalać kawałki obranego imbiru gorącą wodą, do letniego naparu dodać łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Pij taki napój każdego dnia, a na pewno ujrzysz pozytywne rezultaty!

Siemię lniane — na co może pomóc? 

Zawiera dużo oleju i związków śluzowych. Oprócz tego również białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a przede wszystkim zadowalająca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można bez zastanowienia nazwać mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego z pewnością jest korzystne przy gubieniu kilogramów, zaparciach, a także duszącym kaszlu. Te malutkie ciemne i specyficzne ziarenka mają także przeciwnowotworowe właściwości. Należy więc spożywać siemię regularnie! 

Co to jest kurkuma? 

Jest przyprawą, którą stosuje się od wielu lat. Stanowi ona fundament większości azjatyckich dań. Poza oryginalnym smakiem nie można nie wziąć pod uwagę jej działania prozdrowotnego. Wykorzystywanie kurkumy usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest ona również pomocna w profilaktyce przeciwnowotworowej. Bardzo dobrze wspomaga układ pokarmowy i reguluje jego działanie. Posiada wyraźne działanie w stosunku do stanów zapalnych. Jest dobrą bronią w walce z grzybicą oraz dolegliwościami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny wykorzystywać osoby, które borykają się z zapaleniem zatok. Przyprawa wspaniale pomaga rozrzedzać śluz, więc zdecydowanie jest je udrożnić. 

Czy czosnek naprawdę pomaga na odporność? 

Właściwości czosnku potrafią być nieocenione. Nie dość, że jest on wspaniałą przyprawą, to w dodatku od wieków docenia się go za niezwykłe właściwości prozdrowotne. Zawiera on w sobie witaminy z grupy B i C oraz liczne mikroelementy i minerały. Czosnek bogaty jest w miedź, żelazo, mangan, wapń i fosfor. Przyczynia się do łagodzenia takich chorób jak:

  • miażdżyca;
  • cukrzyca;
  • nadkrzepliwość krwi;
  • częste zatrucia pokarmowe;
  • infekcje dróg oddechowych;
  • grzybica.
Dodaj komentarz
Komentarze artykułu
Eliasz Stępień

W tym artykule jest tylko bardzo malutka namiastka. Lista takich produktów, które mają pełno wartości odżywczych jest bardzo, ale to bardzo długa.

  • 0
  • 0

Odkąd jestem w ciąży fenomenalnie pomaga mi imbir. Szybko radzi sobie z mdłościami, które mam każdego ranka i nie tylko.

  • 0
  • 0
Podobne artykuły
Terapeutyczna moc wody
Komentarzy:0
brak ocen