Czy jedzenie śniadań może poprawić naszą produktywność?

Czy jedzenie śniadań może poprawić naszą produktywność?

brak ocen

Pełnowartościowy posiłek z rana przynosi nam niesamowicie wiele korzyści. Ludzie, dzięki większej świadomości, zwracają uwagę na to, czy jedzą śniadania. Warto jeszcze zadbać o to, co jemy! Nie wszystko jest dobre, nawet jeśli jest na śniadanie. Dużo warzyw, chudy obkład i sok własnej roboty to jest jeden z najlepszych porannych pokarmów. Dietetycy oraz media uczą nas na szczęście co jadać, oraz, jak szybko można przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek.

Śniadanie, które składa się z pełnowartościowych składników

Nie każdy podoła wstać skoro świt i od razu coś zjeść. W szczególności, kiedy nasz dzień zaczyna się we wczesnych godzinach porannych oraz rzeczywiście zależy nam na oszczędzaniu czasu, żeby zdążyć ze wszystkim. Bywa, że poza błyskawiczną kawą zdołamy niczego nie pomieścić.

W tym miejscu radą może okazać się parę kwestii, o których wskazane jest pamiętać:

  • przeznacz dosłownie kilka minut na rozciąganie się, odrobinę ruchu, co zintensyfikuje Twój apetyt – wystarczy parę podstawowych ćwiczeń
  • rozpocznij od małych porcji, np. kanapki z apetyczną pastą i warzywami, ciepłej owsianki z ukochanymi owocami, aby aktywować żołądek do pracy
  • przygotowanie konkretnego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przyrządzić, przykładowo naleśniki, twarożek, pokrojone w paseczki warzywa, pastę kanapkową), żeby zaoszczędzić sobie porannej gonitwy oraz skonsumować w większym spokoju jedzenie
  • umilić sobie czas konsumowania śniadania, włączyć ukochaną muzykę albo program, poczytać w trakcie jedzenia atrakcyjny artykuł lub poprzeglądać strony ulubionych sklepów online – chodzi o to, aby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym rytuałem, a nie dokuczliwą koniecznością.

Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu podczas śniadania?

Śniadaniem niewątpliwie także można nazwać smażoną kiełbaskę z keczupem, jednakże z całą pewnością nie jest śniadaniem zbilansowanym oraz zdrowym. Powinniśmy pamiętać, że nasz żołądek po przespanej nocy, tak jak my, właśnie zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać oraz postawmy na lekkie i odżywcze śniadanie.

Z samego rana w większości przypadków najlepiej się wystrzegać:

  • białego pszennego pieczywa
  • słodzonych płatków do mleka
  • słodkich jogurtów
  • tłustych wędlin i mięs
  • niskowartościowych tłuszczy do smarowania pieczywa
  • słodkich, gazowanych napojów do posiłku

Zdecydujmy się raczej na:

  • produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający również za trawienie
  • orzechy
  • sezonowe owoce
  • jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki
  • warzywa – pod każdą postacią
  • chude wędliny, jaja, ryby
  • soki warzywne i owocowe (najlepiej wyciskane samodzielnie)

Zasady zdrowego odżywiania a śniadania

Korzyści z jedzenia śniadania jest bardzo dużo. Wyobraź sobie, że jesteś bardzo energiczny, zadowolony i świetnie się czujesz każdego dnia. Nie czujesz zmęczenia, nie masz problemów ze zdrowiem i robisz to, na co masz ochotę, bo nic Cię nie ogranicza! Tak chciałby każdy. Jednak brak skonsumowania śniadania lub przyrządzenie go niezdrowo nie pomoże Ci zadbać o zdrowie i utrzymać ciało oraz psychikę w formie.

Dodaj komentarz
Komentarze artykułu
Renata Górska

Mi najbardziej opowiada śniadanie irlandzkie szczególnie smażone kiełbaski wieprzowe plus jajecznica z dużą porcją bekonu. Wiem, że to nie jest najzdrowsze śniadanie w naszym przekonaniu, ale raz się żyje a w Irlandii raczej dobrze żyją!

  • 0
  • 0
Podobne artykuły